Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σας προσκαλεί στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Ζωγράφοι και εργαστήρια στη Μακεδονία και το Άγιον Όρος (18ος-αρχές 20ού αι.)” το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, 09:00-15:00.

Το συνέδριο αποτελεί παράλληλη δράση στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου «Δύο συλλογές σμίγουν» με λατρευτικά αντικείμενα από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στο Μουσείο με μακροχρόνιο δανεισμό προς χρήση και του Μουσείου που χρονολογούνται από τον 14ο έως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Στην έκθεση, παρουσιάζονται οι ποικίλες εκφάνσεις της ορθόδοξης χριστιανικής τέχνης ενταγμένες στα κοινωνικοοικονομικά τους συμφραζόμενα με έμφαση στον βορειοελλαδικό χώρο της οθωμανικής περιόδου και επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος.

Στόχο του συνεδρίου αποτελεί η περαιτέρω διερεύνηση ζητημάτων που αφορούν στη μεταβυζαντινή εκκλησιαστική ορθόδοξη ζωγραφική του 18ου, 19ου και αρχών 20ού αιώνα, έως και την απελευθέρωση στην οθωμανοκρατούμενη ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος. Θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την τέχνη, τεχνική και τεχνοτροπία των εικόνων και των έργων μνημειακής ζωγραφικής, τα εργαστήρια και τους μεμονωμένους επώνυμους και ανώνυμους ζωγράφους που εδρεύουν ή δρουν στις προαναφερόμενες περιοχές, τις μετακινήσεις των ζωγράφων και των συνεργείων (συντροφίες) και τα δίκτυα επικοινωνίας.

Λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού το συνέδριο θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά. Σας καλούμε να το παρακολουθήσετε διαδικτυακά χρησιμοποιώντας τον παρακάτω σύνδεσμο του zoom meeting:

Θέμα: Μ.Β.Π. “Ζωγράφοι και εργαστήρια στη Μακεδονία και το Άγιον Όρος (18ος -αρχές 20ού αι.)”

Time: Nov 21, 2020 09:00 AM Athens

Κωδικό Χρήστη: Meeting ID: 956 3294 1921

Κλειδάριθμο: Passcode: 010276

Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/95632941921?pwd=UWpjQ0svY05UYVhLVUZNbjVCMFhUdz09

Συνημμένα:

SYNEDRIO final_0

Δελτίο Τύπου